Matig alcoholgebruik is goed voor je hart

Matig alcoholgebruik is goed voor je hart

Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vijf of meer keer per maand een glaasje drinken, 21% minder kans hebben op een hartaanval dan iemand die nooit of zeer zelden drinkt. In totaal werden 58.827 personen opgevolgd. Bijna 3.000 van hen kregen in een tijdspanne van 13 jaar te kampen met een hartaanval. Maar voor elk glas dat een persoon per week meer drinkt, zakken de kansen op een hartaanval met 28%.

“Alcohol leidt tot de productie van goede cholesterol”, aldus Imre Janszky, een professor geneeskunde aan de Noorse universiteit. “Maar we weten allemaal dat alcohol ook kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Daarom is het belangrijk om te drinken met mate.”

Het onderzoek wees ook op de negatieve gevolgen van alcohol. Zo konden onderzoekers afleiden dat het risico op overlijden aan een hartaanval groter werd als iemand meer dan vijf keer per week dronk. Zeer regelmatig alcoholgebruik verzwakt de hartspier. Janszky benadrukte dat we dus nooit moeten drinken voor ons gezondheid op te krikken, want over het algemeen beschadigt alcohol ons lichaam meer dan dat het ons zou helpen.