Marcel Vanthilt: "Zelf ben ik absoluut geen handige Harry"

Marcel Vanthilt: "Zelf ben ik absoluut geen handige Harry"

Hoe ben je bij dit programma terecht gekomen?

"Ik heb het zelf voorgesteld. VRT had al consumentenprogramma's zoals ‘Volt', ‘Voor hetzelfde geld' en het gezondheidsmagazine ‘Ook getest op mensen'. Maar eigenlijk was er nog niets over huizen, wonen en alles wat daarbij komt kijken. Wat mij tijdens het weekend altijd pleziert, is het lezen van de woonbijlage in de krant. Waarom dus geen woonprogramma?"

Maar het is niet het klassieke make-overprogramma geworden?

"Nee, het is een programma tijdens de transformatie (lacht). Het is veel huizen kijken. Zo zal je veel interessante woningen zien, maar er zit ook boeiende en goed gefundeerde informatie in het programma. Stel dat je morgen een huis wil kopen, wat is de procedure? Hoe kan je een akte laten verlijden? Dat soort vragen proberen we te beantwoorden. Naast dit informatieve dossier zitten we ook niet verlegen om een stunt. We volgen gewone Vlamingen die maandenlang eigenhandig hun eigen project trachten uit te voeren, zonder hulp van aannemers."

Van welk soort architectuur hou je zelf?

"We zijn het lelijkste land ter wereld, maar tussen die poespas van stijlen staan ook zeer mooie huizen. Ik hou zowel van middeleeuwse panden als van zeer barokke 19de eeuwse huizen zoals in de Antwerpse Cogels-Osylei. Ik hou ook van heel strak, puur beton, maar het moet wel met heel veel smaak gedaan zijn. Net zoals ik van heel veel verschillende muziek hou, hou ik van verschillende huizen."

Vind je het leuk om een beetje voyeuristisch bij mensen binnen te kijken?

"Dat is echt geweldig. Iedereen wil toch zien hoe iemand anders woont? Ik moet me heel erg inhouden om niet alle kasten open te doen en te kijken waar hun ondergoed ligt."

Hoe zou je je eigen interieur omschrijven?

"Dat is redelijk strak. Ik woon op dit ogenblik erg sober. Veel wit en zwart, gecombineerd met iets extreem. Zo heb ik in mijn living een muur in verkeerslichtrood. Mijn keuken is zilver, zwart en wit."

Kan je je eerste eigen woonst nog herinneren?

"Ja dat was een betonnen kot van de Vrije Universiteit Brussel. Om het een beetje aangenaam te maken, lieten ze de afdruk van de planken waar de beton in gegoten was staan. Zo leek het alsof je een houten muur had, maar het was gewoon beton. Zeer ongezellig en toch een interessante bouwstijl. De Amelinckx appartementen bijvoorbeeld heb ik nooit lelijk gevonden. Wat ik wel lelijk vind, is de poging om met een moderne bouwstijl een soort van middeleeuwse architectuur te imiteren. Dat is vreselijk. Net zoals die nagebouwde kantelen huisjes in de Antwerpse binnenstad. Je moet huizen bouwen die in de tijdsgeest passen."

Ben je zelf een handige Harry?

"Ik heb zestien jaar geleden een haak in de muur geslagen en dat veroorzaakte een gat bij mijn buurman. Sindsdien sla ik nooit meer iets in de muur. Daar hebben we in het programma iemand anders voor, Katrien Vanderlinden. Zij geeft de praktische tips."

Hoe evolueert Vlaanderen op het vlak van bouwen en verbouwen?

"Wat me vooral opvalt, is het gebrek aan stille gebieden. Overal is lawaai omdat iedereen in landelijk gebied wil wonen. Iedereen woont buiten, zodat er geen buiten meer is."

Is er een woning waar je graag zou binnen gluren?

"We zijn ooit ter gelegenheid van het huwelijk van Filip en Mathilde gaan filmen in de grootste suite van het Hilton-hotel. Die lag op de dertigste verdieping. Als je daar zit met een boek onder een schermerlamp, zie je heel de stad voor je liggen. Dat lijkt me een heerlijke plek om te zijn."

Maar niet ingericht à la Donald Trump?

"Trum zijn inrichting trekt op niks. Ik snap het wel: het is doorgetrokken, totale kitsch in Las Vegas. Daar word ik mottig van. Versailles vind ik ook te fel. Ik heb ooit het privilege gehad om twee nachten in de Ritz in Parijs te logeren. Je durft daar nergens aan te komen. Alles is zo verguld en gekruld. Heel leuk voor in een museum, maar om daarin te gaan liggen?"

Arne Rombouts

Wonen.tv is vandaag om 20u40 te zien op één.