Marc Wilmots: "Vincent Kompany binnen vijf tot acht weken opnieuw fit"

Marc Wilmots verwacht dat Vincent Kompany tegen het begin van de voorbereidingscampagne voor het EK opnieuw fit zal zijn. Dat zei de bondscoach bij de bekendmaking van zijn selectie voor de oefeninterland van de Rode Duivels van dinsdag 29 maart tegen Portugal. "Ruim geschat denk ik dat hij binnen de vijf à acht weken opnieuw klaar is". De kapitein van de Rode Duivels en Manchester City hinkte dinsdag in de terugwedstrijd van de achtste finale in de Champions League tegen Dynamo Kiev al na zeven minuten met een kuitblessure van het veld. Kompany was nog maar een maand weer aan het spelen nadat een kuitblessure hem anderhalve maand aan de kant hield.

"Vincent heeft een scheur in de kuit, maar het is ditmaal zijn andere kuit. Ruim geschat verwacht ik dat hij binnen de vijf à acht weken opnieuw fit is. Ik heb Vincent al aan de lijn gehad en ik kan je zeggen dat hij heel strijdvaardig klonk. Deze nieuwe blessure is een domper, maar Vincent is een echte krijger en bijzonder strijdvaardig. Hij werkt zoals steeds enorm hard, was na zijn terugkeer meteen in topvorm en is mentaal ijzersterk."

De zoveelste blessure voor de skipper van de Duivels doen twijfels rijzen omtrent zijn paraatheid voor het komende EK. Half mei starten de Duivels met hun EK-voorbereiding, Wilmots verwacht zijn kapitein tegen dan opnieuw fit voor de dienst. "Garanties heb je nooit, maar ik weet dat hij er echt alles aan gaat doen om erbij te zijn. Vincent is op en top prof. Of hij 100% fit moet zijn? We hebben ook nog een voorbereiding van een drietal weken, het is best mogelijk dat ik zelfs een extra speler oproep. Vincent is mijn kapitein, we gaan zijn evolutie stap voor stap bekijken."

Door het uitvallen van Kompany zullen Jason Denayer en Nicolas Lombaerts normaal gezien - zonder nieuw blessureleed - het centrale verdedigingsduo vormen tegen Portugal. "Zij speelden ook al samen in onze oefeninterland in Frankrijk (3-4) en kennen mekaar goed", aldus Wilmots. "Zo houd ik Toby Alderweireld op de rechterflank, op links wordt het misschien wel interessant om Thomas Vermaelen daar nog eens aan het werk te zien", klonk het.

De oefeninterland van 29 maart (20u45) tegen Cristiano Ronaldo en ploegmaats wordt in een volledig uitverkocht Koning Boudewijnstadion gespeeld. Omwille van veiligheidsredenen worden nog steeds geen rugzakken of handtassen toegelaten in het stadion, er zijn ook geen lockers voorzien. Alle trainingen in de aanloop naar de oefenpot tegen Portugal worden overigens in het Koning Boudewijnstadion in plaats van in Neerpede gehouden.

bron: Belga