Marathonlopers zijn niet vies van een jointje

Marathonlopers zijn niet vies van een jointje

Een drug die je traag en loom maakt gebruiken om je sportprestaties te verbeteren? Het lijkt tegenstrijdig, maar in wetenschappelijk onderzoek werd al herhaaldelijk een verband gelegd tussen marihuanagebruik en goede sportprestaties. De assistent-professor biologie Gregory Gerdeman uit Florida is één van de onderzoekers die zich met deze thematiek bezighoudt. Hij vermoedt dat het endocannabinoïde systeem in ons lichaam verantwoordelijk is voor het euforische gevoel dat we soms krijgen tijdens het sporten.

Dit systeem houdt zich onder andere bezig met het regelen van de eetlust, emoties, pijn, het geheugen,… Omdat het roken van marihuana dezelfde processen triggert als sporten, krijg je het gevoel dat je beloond wordt wanneer je smoort. Zo wordt je rustiger en voel je minder fysieke en mentale pijn, wat bijzonder handig is tijdens het sporten. Daarmee zou marihuana vergelijkbaar zijn met een prestatieverhogende drug.

Toch waarschuwt Gerdeman ook om voorzichtig te zijn en zeker niet op eigen houtje te experimenteren met cannabis. Vooral wanneer je niet vaak sport of niet vertrouwd bent met cannabis, kan dit ongewenste neveneffecten hebben. “Cannabis verhoogt de hartslag. Iemand die het niet gewend is om te sporten, kan licht in het hoofd worden en een piek in de bloeddruk veroorzaken. Het kan ook gevaarlijk zijn voor iemand die al wat ouder is en cardiovasculaire problemen heeft”, klinkt het.