«Mannen moeten vroeger aan kinderen beginnen»

«Mannen moeten vroeger aan kinderen beginnen»

Mannen moeten hun sperma laten invriezen als ze 18 jaar zijn, om te vermijden dat hun kinderen aan genetische aandoeningen lijden. Dat raden Britse experts aan.

Professor Kevin Smith, van de Abertay University in Dundee, gaat ervan uit dat steeds meer mannen op een latere leeftijd kinderen krijgen, en dat brengt vaak consequenties met zich mee. Oudere vaders verwekken kinderen met meer mutaties in hun DNA. Deze kinderen lopen daardoor mogelijk een verhoogd risico op autisme, schizofrenie of andere psychische stoornissen. In een interview met de BBC roept hij daarom mannen op om uit voorzorg hun sperma te laten invriezen op de leeftijd van 18 jaar.

«Een wel heel verregaand voorstel», vindt androloog Dirk Vanderschueren van de KU Leuven. «Het klopt dat steeds meer Belgische baby's een oudere vader hebben. Maar de zaadkwaliteit gaat wel minder uitgesproken achteruit dan de kwaliteit van eicellen bij vrouwen», zegt hij aan Metro.

Bovendien vindt de professor het voorstel alles behalve evident, rekening houdend met de kostprijs en de infrastructuur. «Wie zou dat betalen en waar moeten alle behandelingen dan uitgevoerd worden?», vraagt hij zich luidop af. «Kortom, het is een volstrekte utopie.»

Ondanks de absurde suggestie, benadrukt Vanderschueren wel de kostbaarheid van vruchtbaarheid. «In plaats van naar de spermabank als norm te stellen, kan men beter mensen aanmoedigen om de kinderwens niet te lang uit te stellen.» Een maatschappelijke context creëren waar koppels op jongere leeftijd kinderen kunnen krijgen dankzij een beter combinatie werk en gezin, kan al een eerste stap zijn in de goede richting.

(ldc)