Man sterft na vergeefse oproepen naar 112

Man sterft na vergeefse oproepen naar 112

Drie keer belde Pascal Wauters (46) op 6 juni naar het noodnummer 112, omdat hij zich onwel voelde. Drie keer kreeg hij niemand aan de lijn. Hij zou die avond thuis sterven. Het parket heeft een onderzoek geopend, zo schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van Mediahuis vanmorgen. Pascal Wauters was die dag ziek van zijn werk gekomen. Op de avond van 6 juni verslechterde zijn toestand. Drie keer in anderhalf uur probeerde hij de hulpdiensten te bereiken, maar hij kreeg niemand aan de lijn. Pas dagen later werd Pascals lichaam gevonden, nadat zijn familie zich grote zorgen maakte. Volgens de wetsdokter stierf hij op 6 juni.

"De doodsoorzaak is onbekend", zegt de familie. "We weten niet of dokters hem hadden kunnen helpen. Maar dat hij geen hulp kreeg, is wraakroepend."

Volgens Binnenlandse Zaken werd de Oost-Vlaamse noodcentrale die avond overspoeld door oproepen over het noodweer. Tussen 20 uur en 23 uur waren er 523 noodoproepen. "Maar dat die man niet geholpen werd, is onaanvaardbaar", klinkt het bij Binnenlandse Zaken, dat een onderzoek heeft geopend. "Ons streefdoel is dat oproepen in 5 seconden beantwoord worden."

Volgens vakbond ACOD kampen alle noodcentrales met onderbezetting.

bron: Belga