Maggie De Block steekt de hand in eigen boezem: "Ik heb fouten gemaakt"

Maggie De Block steekt de hand in eigen boezem: "Ik heb fouten gemaakt"

In het programma ‘A Votre Avis' op de Franstalige openbare omroep ging het onder meer over het hoge aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in rusthuizen. Meer dan 50 procent van de bijna 10.000 dodelijke slachtoffers in ons land viel daar te betreuren.

Een directeur van een woonzorgcentrum hekelde het gebrek aan materiaal en het feit dat rusthuizen niet konden testen op het virus. "Testen en traceren is een bevoegdheid van de gewesten",  schoof De Block de schuld van zich af. Ze gaf ook aan te betreuren dat de bevoegdheden verdeeld zitten over verschillende ministers.

Quid mondmaskers?

Een heikel onderwerp, de strategische voorraad mondmaskers die kort voor de uitbraak van het virus werd vernietigd, kwam aan bod. "Er was een plan om de voorraad opnieuw op te bouwen", zei De Block. "Maar dat was op dat moment niet mogelijk."

"Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. In januari heb ik een wetenschappelijk comité samengesteld. Toen is de situatie verslechterd. Ik had voortdurend contact met andere ministers, de kerngroep, de crisiscel, ... Als je mij nu vraagt of ik fouten heb gemaakt? Ja, ik heb fouten gemaakt. Omdat ik gewerkt heb. Wie niets doet, kan niets misdoen."

"Maar ik begrijp dat er woede is", aldus De Block. "Zeker bij mensen die gezondheidsproblemen hebben gehad of dierbaren hebben verloren."