Macron kiest rechtse premier

Macron kiest rechtse premier

Macron profileert zich graag als iemand die niet tot de traditionele partijen behoort, maar voor de belangrijke politieke posten moet hij wel een beroep doen op politici uit die partijen. Zo staan op zijn lijst met voorlopige kandidaten voor de parlementsverkiezingen heel wat voormalige PS'ers. Het centrumrechtse kamp van Les Républicains steunde hem tot nu toe echter niet. Die kloof probeert hij met deze zet te overbruggen.

Andere partij

Philippe (foto) was tot dusver parlementslid en burgemeester van de Noord-Franse havenstad Le Havre en behoort tot de gematigde vleugel van Les Républicains. De nieuwe eerste minister is 46 jaar oud en stond tot nog toe in de nationale politiek niet op de eerste rij. Het is in Frankrijk eerder ongebruikelijk dat een president uit vrije wil een politicus uit een andere partij tot regeringsleider benoemt. Macrons eigen partij En Marche! bestaat nog maar een jaar en heeft nog geen verkozenen.

Alain Juppé

Meerdere Franse media hadden Edouard Philippe als favoriet voor het premierschap naar voren geschoven. Hij geldt als een vertrouweling van de vroegere premier Alain Juppé, die tijdens de voorverkiezingen binnen Les Républicains naast de presidentiële kandidatuur had gegrepen. Philippe was toen nog opgetreden als diens woordvoerder.

De volgende grote opdracht voor Macron zijn de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. Hij moet dan met zijn beweging En Marche! proberen om zoveel mogelijk verkozenen te halen om op die manier op een comfortabele manier te kunnen regeren. De 39-jarige Macron werd iets meer dan een week geleden door de Fransen verkozen tot de jongste president ooit.