Linkse partijen staan in middelpunt van de aandacht in Gent en Antwerpen

Linkse partijen staan in middelpunt van de aandacht in Gent en Antwerpen

Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever neemt geen voorafname op een eventuele coalitie in zijn stad. "We gaan met iedereen praten, geen enkele deur wordt gesloten op dit moment", klonk het na afloop van het nationale N-VA-partijbestuur.

Een coalitie met de huidige partners CD&V en Open Vld heeft slechts een krappe meerderheid. De Wever leek dan ook de hand uit te reiken naar Groen om een ruimere meerderheid te vormen. "Dat is eigenlijk niet juist. Ik heb gezegd dat we met iedereen gaan praten", aldus De Wever. "Er zijn winnaars en er zijn verliezers. Het zou niet correct zijn als je formateur speelt om onmiddellijk te zeggen welke richting je uit gaat", zei De Wever.

"In Gent geen meerderheid zonder kartel"

In Gent reageert de groene vleugel van het progressief kartel onverstoord op de intentie van Open VLD en CD&V om een bestuursmeerderheid met hen op de been te brengen. "We nemen akte van deze zet", reageren Filip Watteeuw en Elke Decruynaere. Die gaven eerder aan de samenwerking met sp.a niet te zullen opblazen, waardoor die partijen dus niet aan een meerderheid komen. "In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog.

Binnen het kartel kan een groene kandidaat-burgemeester aan zet komen nadat Rudy Coddens (sp.a) een stap opzij had gezet. Het progressief kartel verloor zondag vijf zetels maar blijft wel de grootste groep in de Gentse gemeenteraad. "Als grootste politieke groep nodigen wij alle democratische partijen uit om gesprekken te voeren", aldus Watteeuw en Decruynaere. "We roepen op om deze gesprekken in alle rust op te starten. Voor ons is het belangrijk dat een goed bestuursproject wordt uitgewerkt."