Libische regeringstroepen dringen door tot in hartje Sirte

Troepen die trouw zijn aan de Libische eenheidsregering konden woensdag tot diep in de westelijke delen van Sirte doordringen, het bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Libië.

Volgens een militaire bron namen de troepen de controle over de Gharbiat-brug, die de extremistische groep gebruikt om slachtoffers te executeren, de Zaafran-rotonde aan de ingang van de stad en het militaire kamp Jalet, gelegen op ongeveer 5 kilometer van het stadscentrum.

Nabijgelegen ziekenhuizen kondigden de noodtoestand af nadat ze door de hevige gevechten tussen de twee kampen 30 gewonden binnenkregen en de lichamen van zes soldaten.

Maandag konden de regeringstrouwe troepen al de buitenwijken van Sirte bereiken. Nu hebben ze ook de controle over de militaire en civiele luchthavens van Sirte, en over de gebieden in het westen en zuidwesten van de stad. Boten bewaken nu de kust om te voorkomen dat IS-strijders zouden vluchten via de zee.

De ontwikkelingen wijzen op een snelle opmars van de troepen die trouw zijn aan de ontluikende eenheidsregering, die de macht overnam van twee rivaliserende regeringen en sinds maart vanuit hoofdstad Tripoli opereert.

Vorige week konden paramilitairen die trouw zijn aan de eenheidsregering, onder meer nog de steden Nofaliyeh en Ben Jawad, ten oosten van Sirte, innemen. Maar tegelijk rukten militaire eenheden, die de rivaliserende regering in Tobroek steunen, vanuit het zuiden op naar Sirte.

De wereldmachten hopen dat de geplande eenheidsregering in staat zal zijn eengemaakte veiligheidstroepen op te richten om IS te bestrijden. Die wordt de facto internationaal erkend, maar volgens het vredesplan dat met de steun van de Verenigde Naties werd opgesteld, kan die nieuwe regering niet aantreden zonder de goedkeuring van de Tobroek-regering, die de nieuwe regering nog steeds niet officieel aanvaard heeft.

Sinds de omverwerping van het regime van dictator Moammar al-Khadaffi in 2011, beleeft Libië woelige tijden, met verschillende milities die elkaar bestrijden.

bron: Belga