Leven op Mars is nauw verwant aan dat op Aarde

Leven op Mars is nauw verwant aan dat op Aarde

Scenaristen van goedkope science-fictionfilms zullen het niet graag horen, maar Mars wordt niet bevolkt door obscure, ondergrondse wezens met 15 benen en scharen als armen. Volgens Amerikaanse wetenschappers schuilt er onder de ijslaag van de planeet een bacterie, die veel gelijkenissen vertoont met bacterieën op Antartica.

Alred McEwen, professor in de planetaire geologie aan de universiteit van Arizona, is één van de onderzoekers van de gegevens van de HiRISE telescoop van NASA, die momenteel rond Mars draait. Hij gaf op een conferentie in Tenerife meer uitleg bij de haarfijne beelden die het toestel maakt.

"De miljard jaar oude sporen van leven op Aarde zijn zo goed als allemaal verdwenen, maar op Mars zijn ze nog altijd bewaard", aldus de professor. "Er is waarschijnlijk een connectie tussen het leven bij ons en op de rode planeet."

"Als er lang geleden leven was op Mars, zal het waarschijnlijk tot de dag van vandaag kunnen overleven in ondergrondse waterholtes", stelde hij. "De vraag is: startte het leven op Aarde en is door grote events verhuist naar Mars of is het omgekeerde correct?"

Foto AFP