Leterme: "Methode van afgelopen jaren heeft niet tot goede resultaten geleid"

Leterme: "Methode van afgelopen jaren heeft niet tot goede resultaten geleid"

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) vindt dat de houding van de christendemocraten in de verschillende regeringen de afgelopen jaren "niet tot de juiste resultaten heeft geleid". Dat zei hij in De Ochtend. "Ofwel zit je in een regering en verdedig je het resultaat, ofwel zit je niet in een regering", aldus Leterme. Voormalig premier en Vlaams minister-president Yves Leterme liet in De Ochtend op Radio 1 zijn licht schijnen over de formatie in Vlaanderen. Volgens hem laat de witte rook op zich wachten omdat alle traditionele beleidspartijen verloren hebben. "Zij verwerken die nederlaag intern en moeten goed nadenken over wat de volgende stappen nu moeten zijn. Ik denk dat dat tijd vergt."

Ook zijn CD&V verloor fors in mei. De partij moet dan ook goed nadenken "over het profiel en de opstelling" en het roer omgooien, vindt Leterme. "Men moet nu kijken naar de oorzaken. Ik denk dat er enkele zijn die niet per se samenhangen met CD&V of met ons land, maar er zijn ook specifieke kenmerken die met mijn partij te maken hebben. Ik denk dat de methode van de afgelopen jaren niet tot goede resultaten heeft geleid", klonk het.

Leterme doelt daarmee op de houding van de christendemocraten in de Vlaamse en federale regering, verduidelijkte hij. "Ofwel zit je in een regering en verdedig je het resultaat, ofwel zit je niet in een regering. Ik denk dat men de afgelopen jaren een beeld heeft gehad dat men deel uitmaakt van een regering, maar dat het er vooral om te doen was om zich te distantiëren en te profileren in die meerderheid, en dat niemand het beleid nog verdedigde. En als dat zo is, dan lijden alle delen van het geheel daaronder."

Of zijn partij Vlaams opnieuw in een meerderheid moet stappen, laat de oud-premier in het midden. "Belangrijk is vooral dat het huiswerk wordt gemaakt, dat men goed kijkt naar de oorzaken en toekomstgericht duidelijk maakt aan de Vlamingen wat de essentiële programmapunten zijn en waar CD&V voor staat."

Maar over een nieuwe samenwerking met N-VA is Leterme niet eenduidig positief. "Ik denk dat N-VA voor een stuk geëxtremiseerd is, populistisch is geworden, een heel eind naar rechts is opgeschoven. Qua loyale samenwerking zijn er ook een aantal dingen fout gelopen. N-VA zal er mee moeten leven dat men opnieuw vertrouwen moet opbouwen bij andere partijen."

bron: Belga