An Lemmens gechoqueerd: "Wat ik dit weekend meegemaakt heb, tart alle verbeelding"

An Lemmens gechoqueerd: "Wat ik dit weekend meegemaakt heb, tart alle verbeelding"

De 40-jarige ‘Boer zkt Vrouw'-presentatrice deelde haar ongenoegen in een uitgebreid Facebookbericht. Lemmens deelde onlangs een foto waarin ze meldde dat ze, op vrijwillige basis, samen met enkele gemeentes een informatiefilmpje gemaakt had voor het lokale vaccinatiecentrum.

Grote teleurstelling

Dat zorgde meteen voor een storm aan haatreacties. “Dit was reden genoeg om beschuldigd te worden van zakkenvullerij, een gevaar voor de mensheid te zijn, een grote teleurstelling voor volgers die dachten dat ik meer verstand had en geen schaap was dat de kudde volgde, etc. Ook mijn privéleven werd duchtig gefileerd door sujetten die me van haar noch pluim kennen en ‘van horen zeggen hadden dat...' Nu kan je zeggen: ‘Dat is de prijs die je betaalt als je bekend bent' en ‘hoge bomen vangen veel wind'. Waar ik overigens niet mee akkoord ga. Maar wat me nog het meest choqueerde, is dat mijn volgers die aangaven dat ze wilden gevaccineerd worden of dat reeds waren, bedreigd worden, dood gewenst worden, voor het vuil van de straat uitgescholden worden”, schrijft ze.

Olifantenvel

Lemmens beseft dat sociale media een handig middel kunnen zijn om boodschappen te verspreiden, maar betreurt dat er zoveel misbruik van gemaakt wordt. “Sociale media kunnen een heel sterk middel zijn om een positieve boodschap te verspreiden, of om positief bewustzijn te creëren. Het kan ook een groot vergif zijn. Nu heb ik de afgelopen jaren toch al een behoorlijk olifantenvel gekweekt als het aankomt op wat voor bagger je als iemand met een uitgesproken mening in de media soms over je heen krijgt. Ik ben een groot voorstander van vrije meningsuiting, laat de comments voor wat ze zijn, en zie dat er vaak een interessant debat ontstaat. Eentje dat beleefd blijft, waar we van mening kunnen verschillen, maar dit doen met respect voor alle partijen”, klinkt het.

Gedragscode

Door de storm aan haatreacties na haar informatiefilmpje over vaccineren, hanteert Lemmens voortaan een gedragscode op haar pagina. “Ik kan je zeggen dat ik dit bericht dik tegen mijn goesting schrijf. Er een heel weekend slecht van ben geweest. Maar ik zie geen andere manier om van deze pagina weer een plek te maken waar we elkaar in alle vriendschap en respect kunnen ontmoeten. Ik ga dus straks mijn kostbare tijd verspelen om alle haat onder de vaccinatiepost te verwijderen. Het kan zijn dat jij een respectvol bericht hebt nagelaten dat dan ook verdwijnt, maar dat komt doordat het oorspronkelijke haatbericht waarop je reageerde verwijderd is”, besluit ze.

Reactie van Marc Van Ranst

Niemand minder dan viroloog Marc Van Ranst reageerde op haar bericht. “Goede beslissing, An. Op sociale media zitten spijtig genoeg een legertje toxische trollen wiens enige bedoeling het is om mensen neer te halen. Het is best om die direct te blokkeren”, lezen we.