Lekker en gezond eten van over de hele wereld

Lekker en gezond eten van over de hele wereld

Sushi uit Japan

Deze Japanse delicatesse is populairder dan ooit. Het lijkt wel alsof er op elke straathoek sushirestaurants als paddenstoelen uit de grond schieten. En volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville is dat goed nieuws. "Deze Japanse lekkernij hoort bij de gezondste maaltijden uit de wereld", zegt ze tegen The Daily Mail. "De vis zorgt voor de nodige Omega 3 vetten, die een een positieve invloed op hart - en vaatziekten uitoefenen. De groenten en soja zouden dan weer het risico op borstkanker verlagen."

Zeevruchten & olijfolie uit Zuid-Europa

Zeevruchten, vis, olijfolie, fruit en granen: een voor een zitten ze bomvol vitaminen en mineralen. Twee voedingsmiddelen die ons beschermen tegen hartziekten en obesitas. En ook al gebruiken Italianen of Grieken graag vlees en kaas in hun gerechten, ze doen het met mate.

Lam uit IJsland

Op het vlak van maaltijden houden IJslander het relatief simpel. "Op het menu staat heel wat verse zeevruchten en lekker lamsvlees", zegt Glenville. "En de meeste groenten en andere producten worden ook lokaal geproduceerd." Daarnaast staat yoghurt ook steevast op het menu, wat Alzheimer en dementie in grote mate helpt tegen te gaan.

Bessen uit Zweden

Zweden staan zot van bessen, die rijk zijn aan antioxidanten en vitaminen. Een andere specialiteit is Zweeds roggebrood, wat zorgt voor de nodige ijzers en energie.

Volkoren granen uit Ethiopië

"De Ethiopische keuken bevat heel weinig vetten, maar des te meer granen", aldus Glenville. Een voorbeeld is Teff, een graan dat al eeuwen lang verbouwd wordt in Ethiopië. Het bevat voedingsstoffen als ijzer, vezels en calcium en wordt gebruikt in de meeste gerechten.

Groene thee uit China

Het warme drankje is al langer populair in het Verre Oosten, en met reden. Zo zou het kanker en hart- en vaatziekten tegengaan. Meer zelfs: je zou er van afvallen en er jonger uitzien.

Rode wijn uit Frankrijk

Frankrijk staat niet alleen gekend om zijn kazen en les baguettes, maar vooral om hun heerlijke rode wijnen. Een flinke teug zou een positieve effect hebben op je hart, spieren en beendergestel. Proost!

Kruiden uit India

Dat Indische gerechten gekruid zijn, is nog een understatement. Zeker gember en kurkume hebben een heilzame werking. Zo heeft gember een wonderbaarlijk effect op de spijsvertering, en werkt kurkuma ontstekingsremmend.