Leider IS gedood - VS hebben hun eigen creatie gedood

De VS hebben bij de militaire operatie tegen IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi hun eigen "creatie" gedood. Dat heeft de Iraanse minister van Informatie- en Communicatietechnologie gezegd in een reactie op Twitter. De Iraanse minister Mohammad-Javad Azari Jahromi antwoordde via de microblogsite op de tweet waarin de Amerikaanse president Donald Trump "iets groots" aankondigde, in een verwijzing naar het het overlijden van al-Baghdadi. "Het stelt niet veel voor. Je hebt gewoon je creatie gedood", zo luidt zijn repliek.

Volgens sommige waarnemers lag de door de VS geleide invasie in Irak in 2003 mee aan de basis van het ontstaan en de snelle opgang van IS.

Ali Rabiei, de officiële woordvoerder van de Iraanse regering, benadrukt dan weer dat de dood van al-Baghdadi niet het einde van de strijd tegen IS en het terrorisme bekent. Het is enkel het eind van een hoofdstuk, zo luidt het. "Net zoals de dood van bin Laden het terrorisme niet deed opdrogen, zal ook de dood van al-Baghdadi niet het einde van IS betekenen."

Rabiei stelt voorts dat het terrorisme groot is geworden dankzij "het Amerikaans beleid, de petrodollars in de regio en de takfiri-ideologie. Deze drie bronnen moeten verdwijnen". De Iraanse autoriteiten gebruiken de term takfiri voor het soennitisch jihadisme.

bron: Belga