LBC-NVK deelt bloemen uit aan winkelbedienden op de Meir

LBC-NVK deelt bloemen uit aan winkelbedienden op de Meir

In het kader van hun 'nulprocentcampagne' hebben een veertigtal militanten van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK vandaag bloemen uitgedeeld aan het winkelpersoneel op de Antwerpse Meir. "De retailsector, een voornamelijk vrouwelijke sector, staat onder druk." De vakbondsmilitanten deelden 311 bloemen uit, verwijzend naar het paritair comité 311 van de 'grote kleinhandelszaken'. LBC-NVK wil de winkelbedienden, voor de meerderheid vrouwen, bedanken voor de manier waarop ze "elke dag de klanten met de glimlach te bedienen". Ook in de Brusselse Nieuwstraat zullen militanten deze middag bloemen uitdelen.

De actie kadert in de nulprocentcampagne van LBC-NVK en de overkoepelende christelijke vakbond ACV. "Wij willen dat de loon- en pensioenkloof tussen mannen en vrouwen verdwijnt, nul procent wordt, en dat er zo gelijkheid ontstaat", klinkt het. "Vrouwen verdienen op jaarbasis gemiddeld 21 procent minder dan mannen. Wat het pensioenbedrag betreft, hebben vrouwen zelfs een achterstand van 28 procent."

De vakbond grijpt de actie rond vrouwendag ook aan om het probleem van tijdelijke contracten in de retail nog eens onder de aandacht te brengen. "Het is in deze sector erg moeilijk om aan een vast contract te geraken", zegt sectorverantwoordelijke Jörgen Meulders van LBC-NVK. "Dat heeft grote impact op het pensioen van die werknemers. De bedienden - vrouwen én mannen - die vandaag een bloemetje krijgen, kennen de problematiek dan ook heel goed."

bron: Belga