"Land besturen is meer dan show verkopen"

"Land besturen is meer dan show verkopen"

Oppositiepartij sp.a houdt een wrange nasmaak over aan de "goednieuwsshow" van de federale regering zaterdag op Hertoginnedal. "Het land besturen vergt meer dan show verkopen", sneert sp.a-voorzitter John Crombez. "Dat is bescherming geven aan jong en oud, zowel sociale zekerheid als veiligheid." De regering-Michel zit sinds vanochtend een laatste keer samen voor ze met vakantie gaat. Niet om nog grote beslissingen nemen, wel voor een tussentijdse balans en een blik vooruit na twee jaar aan de macht.

Volgens sp.a hebben premier Charles Michel en zijn ministers echter weinig om fier op te zijn. "Onze politiemensen, onze inlichtingendiensten, onze welzijnswerkers - die dag en nacht werken - kreunen bij gebrek aan middelen. De regering moet nu dan ook écht investeren in onze binnenlandse veiligheid en niet enkel in dure gevechtsvliegtuigen voor later", luidt het verdict op vlak van veiligheid.

Maar ook wanneer het gaat om sociale bescherming faalt de regering, vervolgt Crombez. "Deze regering voert een oneerlijk beleid. Ze laat altijd dezelfde betalen, en legt grootbanken, multinationals en fraudeurs geen strobreed in de weg", luidt het. De sp.a'er hekelt de hogere pensioenleeftijd, de focus op flexibiliteit zonder garanties voor het privéleven en de aanhoudende "lucht in de begroting".

"We hebben vandaag nood aan een regering die bescherming biedt voor iedereen", besluit Crombez. Zelf pleit hij voor lagere loonkosten, betere arbeidscontracten en hogere nettolonen, lagere energiekosten en een behoud van sociale rechten. Iets wat sp.a wil betalen met een heffing op inkomsten uit vermogen, een opgevoerde strijd tegen fiscale fraude en tegen misbruiken in de sociale zekerheid.

bron: Belga