Laad je gsm op met je nachtkastje

Laad je gsm op met je nachtkastje

Meubelfabrikant Ikea verklaart de oorlog aan de wirwar van kabels en snoeren die onze huizen doorkruist. Vanaf nu kun je je smartphone of tablet gewoon opladen door hem overdag op je bureau of ‘s nachts op je nachttafeltje te leggen. Zelfs een simpele lamp kan dienst doen als oplader (foto rechtsonder). De ‘oplaadmeubels' werden al een tijdje geleden aangekondigd, maar zijn vanaf nu te koop in de Belgische Ikeawinkels.

Fastfoodketens

De technologie die dat alles mogelijk maakt, is de Qi-technologie (spreek uit als ‘Tsjie'). Die technologie maakt draadloos opladen van elektronische apparaten mogelijk. Her en der zijn bijvoorbeeld al koffiebars of fastfoodketens uitgerust met de technologie. Zo voorziet McDonald's in verschillende van zijn restaurant Qi-oplaadpunten. Ikea brengt de technologie nu dus ook naar de woonkamer.

Geen meubels nodig

Wie niet meteen nieuwe meubels nodig heeft of geen plaats vindt voor nog een kast, hoeft niet te panikeren. Er zijn ook Qi-onderleggers voorzien. Die laden je toestel op en kan je monteren op je meubels, of gewoon ergens neerleggen. De meeste smartphones zijn compatibel met Qi, maar ook voor toestellen waar dat niet het geval is, is er een oplossing. Zo bestaan er Qi-hoesjes die je simpelweg rond je toestel doet, waarna het probleemloos oplaadt.

De technologie werd in 2008 ontwikkeld door een samenwerkingsverband van talloze Aziatische, Europese en Amerikaanse bedrijven, het Wireless Power Consortium. De technologie is genoemd naar het Chinese woord Qi, dat zoveel betekent als ‘natuurlijke energie'. Dankzij een magnetisch veld kunnen toestellen opgeladen worden zolang er niet meer dan vier centimeter afstand is tot de stroombron, in dit geval de meubels.