Kyle Edmund verovert eerste ATP-titel

Kyle Edmund verovert eerste ATP-titel

Kyle Edmund (ATP 15) heeft vandaag de European Open in Antwerpen (hard/612.755 euro) op zijn naam geschreven. In een zinderende finale was de 23-jarige Brit in drie sets te sterk voor de negen jaar oudere Fransman Gaël Monfils (ATP 38): 6-3, 6-7 (2/7) en 6-7 (4/7) na 2 uur en 27 minuten. Voor Edmund is het zijn eerste ATP-titel. Zesde reekshoofd Monfils was duidelijk bij de les in het begin van de eerste set. Edmund moest meteen zijn opslagspel inleveren, voor het eerst dit toernooi. De service van het Britse topreekshoofd draaide duidelijk minder goed in vergelijking met de vorige wedstrijden, Monfils verdedigde erg secuur. De Fransman haalde set één binnen met 6-3.

In de tweede set ging Edmund in het vierde game door de opslag van Monfils, waardoor de Fransman op achtervolgen was aangewezen. Maar ook de Britse nummer één moest een break toestaan en zag zijn opponent terugkomen tot 4-4. In de tiebreak vond Edmund zijn beste tennis terug, met enkele mokerslagen won hij die met 2/7.

Beide spelers hielden elkaar in evenwicht in de derde set. Opnieuw een tiebreak moest beslissen wie de eindwinnaar zou worden. Daarin haalde Edmund het met 4/7.

Edmund en Monfils keken elkaar één keer eerder in de ogen. Vorig jaar won de Fransman op Wimbledon met 7-6 (7/1), 6-4 en 6-4.

De European Open krijgt zo niet opnieuw een Fransman op de erelijst, na Richard Gasquet in 2016 en Jo-Wilfried Tsonga in 2017.

Edmund stond pas voor de tweede keer in de finale van een ATP-toernooi. In april van dit jaar bereikte de Brit de eindstrijd in het Marokkaanse Marrakesh, hij verloor die met tweemaal 6-2 van de Spanjaard Pablo Andujar.

Monfils heeft zeven ATP-titels op zijn palmares staan. Hij bereikte in Antwerpen voor de 28e keer de finale van een ATP-toernooi.

bron: Belga