Kunstenaars kunnen administratie voortaan online doen

Kunstenaars kunnen administratie voortaan online doen

Artiesten kunnen voortaan online een kunstenaarskaart of artiestenvisum aanvragen en prestaties ingeven. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) stelden het gloednieuwe platform artist@work voor in Brussel. Tot nog toe moesten artiesten hun kunstenaarskaart of -visum op papier aanvragen en hun prestaties manueel ingeven. Dat leidde tot een administratieve rompslomp, vertelt cultuurminister Sven Gatz. Het platform artist@work moet daar komaf mee maken.

Naar analogie met student@work voor jobstudenten kunnen artiesten vanaf nu op www.artistatwork.be terecht om er hun administratie te doen. Aanmelden gebeurt via de elektronische identiteitskaart of de applicatie itsme, waarna artiesten een kunstenaarskaart kunnen aanvragen. Eens die aanvraag rond is, kunnen ze hun prestaties ingeven en een onkostenvergoeding krijgen.

"Dankzij de toepassing vermindert de administratieve rompslomp voor de registratie van prestaties, de aanvraag van een kunstenaarskaart, kunstenaarsvisum of zelfstandigenverklaring", vertelt minister van Sociale Zaken De Block. "Kunstenaars kunnen dankzij het bijzonder statuut rekenen op een minimale sociale bescherming, ook tijdens onzekere periodes met mindere opdrachten. Ze kunnen zich zo concentreren op hun belangrijkste taak: creatief zijn en kunstwerken maken."

bron: Belga