Kunstenaar Francis Alÿs krijgt Art Icon Award 2020

Kunstenaar Francis Alÿs krijgt Art Icon Award 2020

De Belgische kunstenaar Francis Alÿs krijgt morgen de Art Icon Award, een initiatief van het Britse museum Whitechapel Gallery in samenwerking met het bedrijf Swarovski. Dat bericht de Whitechapel Gallery op zijn website. De prijs wordt voor de zevende keer uitgereikt en gaat naar een kunstenaar die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan zijn of haar kunstvorm. Francis Alÿs werd geboren als Francis De Smedt en groeide op in het Pajottenland. In 1986 verhuisde hij naar Mexico-Stad waar hij als jonge architect naartoe gereisd was om zijn burgerdienst te vervullen bij de wederopbouw na een zware aardbeving. Alÿs werd verliefd op het land.

Uit zijn wandelingen door Mexico-Stad groeide een kleurrijk en poëtisch oeuvre dat bestaat uit acties, happenings, video's, foto's, schilderijen en sculpturen. Hij observeert het leven en geeft er zijn commentaar op. De kunst van Alÿs balanceert tussen surrealisme en maatschappelijk engagement.

Alÿs is al een tijd een topnaam in de internationale kunstwereld. Hij had solotentoonstellingen in Tate Modern (Londen) en het MoMa (New York), en zijn werk is opgenomen in talloze openbare en privéverzamelingen.

De Art Icon Award ging eerder naar kunstenaars als Peter Doig en Rachel Whiteread.

In Eye Filmmuseum Amsterdam loopt nog tot en met 8 maart een grote tentoonstelling rond Francis Alÿs.

bron: Belga