"Koopkracht, kwalitatief werk en sociaal klimaatbeleid: socialisten zijn nodig"

"Koopkracht, kwalitatief werk en sociaal klimaatbeleid: socialisten zijn nodig"

Socialisten zijn onontbeerlijk om mensen meer koopkracht te bezorgen, werknemers kwalitatief werk aan te bieden en een sociaal klimaatbeleid te voeren. Dat was vandaag, op de vooravond van 1 mei, de boodschap van Miranda Ulens, de algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV. Het was voor Ulens haar eerste toespraak als topvrouw van het ABVV in de Gentse Vooruit. Ze haalde meteen hard uit naar "alle negatieve maatregelen van de voorbije regeerperiode", maar wilde vooral over de toekomst spreken. "Want ik geloof rotsvast dat het anders kan en dat wij een betere samenleving kunnen bouwen. Laat ons daar op 26 mei mee beginnen, door onze stem te laten horen."

Op die verkiezingszondag moeten alle militanten en vakbondsleden op politici stemmen die een sociaal beleid willen voeren, zei Ulens. Ze pleit in de eerste plaats voor "een sterke koopkracht". "Daarom moet het minimumloon drastisch omhoog en eisen we een sterke verhoging van de uitkeringen." Die laatste moeten 10 procent boven de armoedegrens van 1.200 euro uitkomen, vindt ze.

Ulens is het niet eens met de huidige regering, die volgens haar zegt dat er geen jobprobleem is. "Maar wat mij betreft is er juist wel een groot probleem: met de kwaliteit van het werk. Die kwaliteit in de job, op de werkvloer en in het leven is van essentieel belang willen we een samenleving bouwen waar niemand achterblijft." Concreet wil Ulens werkbaar werk op maat van de werknemers, een kwaliteitsvol evenwicht tussen werk en privé, duurzame contracten, een deftige verloning en een goede sociale bescherming.

Tot slot beschouwt ze ook het klimaat als essentieel. Ulens strijdt naar eigen zeggen mee voor een klimaatneutrale maatschappij, maar wil dat die transitie sociaal gerechtvaardigd is. "Elk idee moet onderworpen worden aan een sociale toets. Of dat nu om rekeningrijden gaat, de salariswagen of klimaatneutraal bouwen." Voor de financiering van het door haar geschetste beleid, mikt Ulens op eerlijke belastingen. "Alle inkomsten en vermogens moeten in rekening worden gebracht en belast worden."

bron: Belga