Koning duidt Magnette en De Croo aan als nieuwe formateurs

Koning duidt Magnette en De Croo aan als nieuwe formateurs

"Het maakt niet uit hoe vaak je valt, wat telt is hoe vaak je weer opstaat." Rousseau vatte met deze beeldspraak de gevoelens samen van de voorbije dagen in de regeringsvorming, of misschien zelfs van de afgelopen vijftien maanden. "We kunnen nu eindelijk de volgende stap zetten."

Nieuwe kans voor Vivaldi

Sinds vorig weekend waren de slaagkansen van de Vivaldi-coalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V immers fors geslonken. Aanleiding was een interview waarin MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was teruggekomen op een aantal gemaakte afspraken. Sp.a wilde in eerste instantie niet meer rond de tafel zitten met de MR. Na een onderhoud met de koning maandagavond luidde het bij sp.a-voorzitter Rousseau dat Bouchez met een sterk signaal moest komen om het vertrouwen te herstellen.

"De laatste dagen waren heel moeilijk. Het beeld van de politiek was opnieuw niet positief. Maar we hebben hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen", gaf Open Vld-voorzitter Lachaert aan. Woensdag bleek dan dat Bouchez zich akkoord verklaarde met de contouren die Rousseau en Lachaert hadden opgesteld van wat de volgende regering zeker zal doen. Dat was meteen het signaal dat Rousseau nodig had om door te zetten met de Vivaldi-coalitie. "We hebben belangrijke punten afgesproken", aldus Lachaert. "Evenwichten waar niemand aan tornt."

Krijgen we regering op 1 oktober?

De volgende stap was dus de aanduiding van PS-voorzitter Magnette en Open Vld-vicepremier De Croo tot coformateurs. Zij moeten de laatste rechte lijn van de onderhandelingen dus in goede banen leiden. Dat het Paleis twee namen naar voren schuift, betekent wel dat de naam van de volgende premier nog niet bekend is, want dat is doorgaans de formateur. "Zij waren al betrokken bij de oefening en kunnen snel de oefening voortzetten", benadrukte Lachaert. Die knoop zal dus in de loop van de komende dagen moeten worden doorgehakt.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er op 1 oktober een nieuwe regering zou zijn. Door de onderbreking in de onderhandelingen wordt die timing wel heel krap. In elk geval worden De Croo en Magnette volgende maandag alweer op het Paleis verwacht.