Kofi Annan begraven in thuisland Ghana

Kofi Annan begraven in thuisland Ghana

Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is vandaag begraven in zijn thuisland Ghana. Zo'n 2.000 gasten woonden de ceremonie bij, onder wie verschillende staatshoofden en voormalige leiders. De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2001 overleed vorige maand. Hij werd 80. De begrafenisplechtigheid vond plaats in het Internationale Conferentiecentrum in de hoofdstad Accra. Duizenden Ghanezen, velen gekleed in de traditionele rouwkleuren zwart en rood, volgden de ceremonie op grote schermen buiten het conferentiecentrum. In heel Ghana hingen de vlaggen halfstok.

"Zoals maar weinigen tegenwoordig kon Kofi Annan mensen samenbrengen, hen op hun gemak stellen, en hen op weg zetten naar een gemeenschappelijk doel voor onze mensheid", sprak huidig VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Hij noemde Annan een "uitzonderlijke wereldleider".

Annan krijgt een laatste rustplaats op het militair kerkhof van Accra. Zijn lichaam werd maandag overgebracht vanuit Zwitserland, waar hij op 18 augustus stierf.

Annan was van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij gold als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer.

bron: Belga