Koffie-afval blijkt goud waard

Koffie-afval blijkt goud waard

Het gaat niet goed met de verkoop van koffiebonen. Door een overaanbod aan arabica-bonen ontvangen koffieboeren maar 1,20 dollar of één euro voor één pond koffiebonen. Mogelijk zijn de moeilijke tijden nu voorbij, want koffieboeren ontdekten dat ook de schil van de bonen een lekkere drank kan opleveren. Vroeger gooiden de boeren die schil gewoon weg, of werd ze gebruikt als kunstmest.

Cascara

Als je de schil echter droogt en dan in heet water dompelt, krijg je 'cascara'. Da's een drank met een interessant aroma. In het goedje zit weinig cafeïne, en je proeft dus ook een minder assertieve koffiesmaak . En dat is goed nieuws voor de boeren, want die kunnen veel geld verdienen met de verkoop. Producenten in El Salvador getuigen dat ze één pond cascara verkopen voor zeven dollar of zo'n zes euro.

Starbucks geïnteresseerd

Koffieketen Starbucks heeft een nieuwe productcategorie gebaseerd op cascara op de markt gebracht in Amerika en Canada. Ook concurrenten van de populaire koffieketen beginnen dranken op basis van cascara aan te bieden. Het is nog niet zeker of de hype aanhoudt, en da's een risico voor de boeren. "Ook de afnemers willen garantie", zeggen waarnemers. “Zij willen niet het risico lopen dat met een verkoop wordt begonnen en het jaar daarop geen voorraden meer beschikbaar zijn.” Toch spreken lokale boeren van een groeiende verkoop.