Koers naar de Zon valt voorlopig in het water

Koers naar de Zon valt voorlopig in het water

De Franse rittenkoers mag dan vaak de ‘Koers naar de Zon' genoemd worden, voorlopig hebben de renners nog niet al te veel zon gezien. Net als in de openingsrit werd het peloton tussen Rochefort-en-Yvelines en Amilly getrakteerd op regen en wind, wat vooral voor de klassementsrenners een lastige zaak is.

Na Romain Bardet, die zondag uit de koers werd gehaald, kan met Richie Porte nog een tweede topfavoriet op de eindzege geschrapt worden. De Australiër geraakte door de waaiervorming verzeild in een achtervolgend groepje en slaagde er nooit meer in om voorin aansluiting te vinden.

Aan de streep bleek de opgelopen averij meer dan veertien minuten te bedragen. Alberto Contador kon wel nog op tijd aanpikken bij het koppeloton, al verspeelde de Spanjaard wel veel krachten.

In de strijd om de dagzege liet ook een Belg zich opmerken. Philippe Gilbert kon sinds zijn overstap van BMC naar QuickStep Floors nog niet veel potten breken, maar gisteren rolde de voormalige wereldkampioen als vanouds met de spierballen. In volle finale trok de Ardennees in zijn eentje ten aanval, maar op zes kilometer van de aankomst gooide hij de handdoek.

Er zou dus gespurt worden om de bloemen. Ondanks een hele resem grote namen was het Colbrelli die dat het best deed. De Italiaan kwam al vroeg op kop, maar hield stand tegen de aanstormende John Degenkolb en Arnaud Démare. Die laatste blijft na zijn overwinning in de eerste rit voorlopig aan de leiding in het algemene klassement.

Morgen krijgen de renners in de derde etappe opnieuw een overwegend vlak parcours voorgeschoteld. De aankomst ligt na 190 kilometer in Chalon-sur-Saône.