Klimaatstaking 15 maart - Nieuw-Zeeland geeft startschot van actiedag tegen klimaatverandering

Met protestmarsen van enkele duizenden schoolgaande jongeren in Nieuw-Zeeland is de wereldwijde actiedag tegen klimaatverwarming vrijdag begonnen. In Nieuw-Zeeland alleen staan meer dan 30 marsen gepland. Wereldwijd staan onder het motto #FridaysForFuture ongeveer 1.700 demonstraties op het programma in ongeveer 100 landen, ook in België uiteraard. Het symbool van de jongerenbeweging is de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg, die vorige zomer begon met haar vrijdagse protesten. Deze vrijdag zullen de demonstraties hun voorlopig hoogtepunt bereiken.

Wegens de tijdzone waar Nieuw-Zeeland zich in bevindt, vinden de eerste marsen dus daar plaats. Het motto luidt er 'Strike 4 Climate'. "Wij zullen deze aarde erven. Wij verdienen het om mee te mogen praten over welk soort toekomst wij zullen hebben", zegt coördinatrice Sophie Handford (18).

Vertegenwoordigers uit 196 landen en de Europese Unie besloten in het Parijse klimaatakkoord om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Daarvoor moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag, door bijvoorbeeld minder fossiele brandstoffen te gebruiken of de veestapel af te bouwen. Thunberg en haar medestanders vinden dat er veel te weinig gebeurt.

Als we op dezelfde manier doorgaan als vandaag, zal de aarde aan het einde van de eeuw 3 tot 4 graden opgewarmd zijn. De gevolgen daarvan zullen verschillen van regio tot regio: meer hittegolven, droogte, stormen, sterke regen en overstromingen.

bron: Belga