Klimaatmars Gent - Politie houdt het op 10.000 betogers Politie houdt het op 10.000 betogers

Klimaatmars Gent - Politie houdt het op 10.000 betogers Politie houdt het op 10.000 betogers

De Gentse politie bevestigt haar eerste schatting dat er zondag zowat 10.000 mensen deelnemen aan de klimaatmars in Gent. De laatste betogers zijn intussen vertrokken aan het Sint-Pietersplein. De betoging is een initiatief van milieubeweging Greenpeace Gent, maar verschillende andere organisaties hebben zich erbij aangesloten.

Het eindpunt van de klimaatmars is de stadshal op het Emile Braunplein, waar nog animatie is gepland. "Zoals een 'wensput' voor goede ideeën en een 'vergeetput' voor zaken waar we vanaf willen, zoals fossiele brandstoffen", aldus de organisatoren. Zij hadden vooraf op minstens 5.000 deelnemers gehoopt. De Gentse politie bevestigt haar eerste schatting dat er vandaag zowat 10.000 mensen deelnemen aan de klimaatmars in Gent. Na enkele toespraken eindigde de manifestatie rond 17.30 uur aan de Gentse stadshal. De betoging is een initiatief van milieubeweging Greenpeace Gent, maar verschillende andere organisaties sloten zich erbij aan. De initiatiefnemers hadden vooraf gerekend op 5.000 betogers, maar onder een stralende zon kwamen dubbel zoveel mensen op straat.

Het eindpunt van de klimaatmars was de stadshal op het Emile Braunplein. Daar stonden twee "putten" opgesteld bij een podium. Betogers konden er hun wensen voor het klimaat kwijt in een wensput. De dingen waar ze van af willen, "bijvoorbeeld fossiele brandstoffen", konden in de vergeetput ernaast.

Onder de sprekers onder de stadshal was een vertegenwoordiger van de Oost-Vlaamse "gele hesjes". Hij riep de politiek op om brandstoftaksen te investeren in meer openbaar vervoer. "De gele hesjes zijn voor een leefbaar klimaat, maar met een sociale moraal. Er zal een herverdeling van de rijkdom nodig zijn", klonk het.

Maar het waren Anuna De Wever en Kyra Gantois, de aanstokers van de klimaatspijbelaars op donderdag, die het luidste applaus kregen. "We blijven vechten", zei De Wever. "We hebben intussen met veel politici gepraat. We horen mooie beloftes, maar waar blijft het plan?"

bron: Belga