"Kleine nucleaire aanval waarschijnlijker dan grote oorlog"

"Kleine nucleaire aanval waarschijnlijker dan grote oorlog"

Het is onwaarschijnlijk dat er opnieuw een groot conflict komt met atoomwapens zoals in de tijd van de Koude Oorlog. Wel kunnen chemische wapens voor kleinere, ongeziene aanvallen worden ingezet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan de luchtmachtbasis Minot, in North Dakota, waar een deel van het nucleair arsenaal van de VS opgeslagen ligt. Een dergelijke aanval van bijvoorbeeld Rusland of Noord-Korea, kan als doel hebben om een tegenstander uit te schakelen of om bondgenoten bij een crisis te uit elkaar te halen.

Carter waarschuwt uitdrukkelijk voor Noord-Korea. De provocaties van het regime zijn volgens Carter een reden om de bondgenoten van de VS in de regio beter uit te rusten. De VS zullen niet alleen reageren op aanvallen tegen het eigen land, maar tegen elk gebruik van kernwapens, aldus Carter, die toevoegt dat de VS klaar zijn om hun nucleair arsenaal uit te breiden. In 2009 verklaarde president Barack Obama nochtans dat hij wilde streven naar een wereld zonder kernwapens.

"We hebben de afgelopen 25 jaar geen nieuwe wapens ontworpen, terwijl anderen dat wel hebben gedaan, zoals Rusland, Noord-Korea, China, India, Pakistan en Iran", zegt hij. Volgens experts zou de kost van een volledige modernisering van het Amerikaans nucleair arsenaal de komende decennia kunnen oplopen tot duizend miljard dollar.

bron: Belga