Kinderen grote slachtoffer van Slag om Mosoel

De strijd die Irak en vele gewapende bondgenoten in oktober zijn begonnen om de door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde stad Mosoel te heroveren, heeft al tienduizenden mensen uit de regio op de vlucht gejaagd. Naar schatting bevinden zich 35.000 kinderen onder die ontheemden. Zij zijn, zo meldde deze week het VN-kinderfonds Unicef in een communiqué, het grootste slachtoffer van het beleg. Unicef schat dat de militaire operaties tegen de derde stad van Irak het leven van ongeveer anderhalf miljoen burgers bedreigen. Naar schatting de helft van hen zijn kinderen. In Mosoel dreigt een humanitaire ramp door gebrek aan voedsel, zuiver water, elektriciteit en medicijnen en de vernieling van ziekenhuizen (zoals onder andere de VS-aanval op het complex al-Salam op 6 december), scholen "en andere vitale infrastructuur". Bovendien is het gebied bezaaid met niet-ontploft springtuig en zelfgemaakte bommen.

Intussen beschikt het Vluchtelingenwerk van de VN over veel te weinig opvangelegenheid voor de toenemende stroom vluchtelingen.

Over het aantal dodelijke slachtoffers dat de slag om Mosoel al heeft geëist, loopt het cijfermateriaal danig uiteen. Bagdad meldt vooral hoeveel "extremistische militanten" zijn gevallen. Volgens bevelhebber Najm al-Jubouri zijn dat er intussen al meer dan 4.000. Naar verluidt kwamen in november alleen ook ruim 600 burgers om.

bron: Belga