Kim Gevaert en co winnen acht jaar na datum olympisch goud

België mag waarschijnlijk een extra gouden medaille op de teller zetten, al is het een die acht jaar geleden gewonnen werd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Russische 4x100 meter vrouwenploeg van 2008 gediskwalificeerd, waardoor de Belgische vrouwen naar het hoogste schavotje opschuiven.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Honger is de beste saus. Dat beweren grootmoeders tegen hun hongerige kleinkinderen alleszins, maar het gaat misschien niet op voor atleten die wachten op een gouden medaille. Voor uitsluitsel zullen we moeten langsgaan bij Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën, want zij zullen acht jaar na de Spelen in Peking waarschijnlijk een eerste plaats toegewezen krijgen.

Alles draait rond de Russische Joelia Tsjermotsjanskaja. Zij werd eind mei betrapt op het gebruik van doping toen één van haar stalen van de Olympische Spelen van 2008 in Peking opnieuw getest werd. De sprintster maakte deel uit van het Russische viertal dat toen goud won op de 4x100 meter. België werd in die wedstrijd tweede.

Het IOC greep gisteren officieel in en diskwalificeerde de winnaressen. Nigeria schuift op naar de tweede plaats, het brons is nu voor Brazilië. Over de gouden medaille liet de organisatie nog niets weten, maar het logische gevolg zou zijn dat die naar België gaat.

Foto Belga / E. Lalmand