"Kijken of we mondmaskers ook hier kunnen produceren"

"Kijken of we mondmaskers ook hier kunnen produceren"

De verschillende bevoegde ministers van de federale en deelstaatregeringen, de vicepremiers en de regeringsleiders staken woensdagochtend op het Overlegcomité opnieuw de koppen bijeen over het coronavirus. Dat deden ze maandag ook al. Bedoeling is om de maatregelen rond het virus te coördineren en een algemene stand van zaken op te maken. Vandaag/woensdag was er naast voor volksgezondheid ook extra aandacht voor het bedrijfsleven, dat de gevolgen van Covid-19 stilaan begint te voelen.

Voorlopig worden er echter geen nieuwe maatregelen getroffen, zei Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) na afloop van de vergadering die een kleine twee uur duurde. De verschillende overheden bekijken morgen/donderdag welke mogelijkheden er zijn - zoals een uitstel van de rsz-betalingen voor bedrijven, of meer mogelijkheden voor tijdelijke werkloosheid - waarna de regeringen vrijdag de knoop kunnen doorhakken.

"Wereldwijd probleem"

Daarnaast was er ook aandacht voor het tekort aan mondmaskers. Onder meer huisartsen en apotheken zijn misnoegd omdat ze al een tijdje geen maskers meer kunnen krijgen, een "wereldwijd probleem", dixit federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "De hele markt is ontregeld geraakt door de crisis in China."

Volgens De Block hebben de ziekenhuizen in ons land nog wel een strategische voorraad, maar houdt die het nog maar een paar weken. «Wachten is geen optie». De regeringen bekijken nu samen met de textielsector wat mogelijk is om op korte termijn zelf maskers te produceren voor de Belgische markt.

Kalmte

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) pleitte eerder op de dag voor kalmte. "De bedrijven vragen vooral dat wie zich goed voelt, gewoon gaat werken. Als iedereen uit angst thuis blijft, kan dat voor een kmo al desastreuze effecten hebben", zei ze. Ook Waals minister-president Elio Di Rupo vraagt dat iedereen rustig blijft. "We vragen dat wie geen symptomen van het coronavirus heeft, zich ook niet laat testen. De artsen, ziekenhuizen labo's en andere instanties zijn gemobiliseerd, het is belangrijk om niet in paniek te schieten."

Meest gelezen
 1. kristinathumb

  Ophef over outfit van tennisster op Wimbledon: «Zoiets noemen wij een beha» (foto)

 2. charlottethumb

  Charlotte Vandermeersch openhartig over haar favoriete onenightstand: «Zo’n sensuele vrouw»

 3. Edition numérique des abonnés

  Waarom we deze zomer massaal voor vierseizoensbanden kiezen

 4. sarathumb

  Sarah Puttemans openhartig over relatie met Viktor Verhulst: «Ik heb het er lastig mee»

 5. nataliathumb

  Vrouw die Natalia online bedreigde, kent haar straf