Kies de juiste loopoutfit

Kies de juiste loopoutfit

Ademende stoffen

Na een paar kilometer te lopen, beginnen je al snel te zweten. De temperatuur die je voelt tijdens een inspanning ligt 15 graden hoger dan de werkelijke. Je kan dan maar beter polyester kledingstukken dragen. Die hebben twee voordelen, ze absorberen het zweet en drogen snel. Zo blijven je kleren droog en krijg je het niet te snel koud.

Windjacks

Met de herfst in aantocht bereid je je maar beter voor op de koude. Door te lopen krijg je het snel warm. Windjacks zijn licht, goedkoop en houden ijzige wind tegen. Zorg er wel voor dat je het niet vanaf het begin te warm krijgt door je jas open te laten. Anders loop je het risico dat je te veel zweet, daardoor kleren uitdoet en zo een verkoudheid oploopt.

Ondergoed

Sport-bh's bieden het meeste comfort tijdens het lopen: ze ondersteunen je borsten en zitten gemakkelijk tijdens het bewegen. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat de stof niet schuurt op je lichaam.

Leggings

Zodra het kouder wordt, zijn beenwarmers absolute must haves. Die zijn warm en comfortabel, en nemen zweet op. In de zomer kies je beter voor een wielrennersbroekje. Dankzij de druk van strakke kleren, vermindert het risico op krampen.

Sjaal

Dankzij een sjaaltje bescherm je je hals, die extra gevoelig is voor de koude.

Zo kies je goede schoenen

Goede schoenen zijn cruciaal voor elke hardloper. Slechte schoenen zijn de belangrijkste oorzaak van blessures. Dat kunnen ervaren lopers bevestigen. Toch betekent het niet dat je er veel geld aan moet uitgeven. Kiest een model dat goed zit aan je voeten. Zo bescherm je ook je knieën en heupen.

Hoe maak je de juiste keuze?

Wanneer je een schoen past, mag je niet vergeten dat je voet bij elke stap een beetje naar voor schuift. Kies dus geen schoenen die te krap zijn. Het is beter om een paar te kopen dat een maat groter is.

Hou ook rekening met de ondergrond waarop je traint. Loop je op asfalt, kies dan voor schoenen met dempende zool. Wie houdt van kleine weggetjes gaat beter voor een model met een stevige grip.

Wanneer je schoenen koopt, moet je ten slotte rekening houden met de pronatie, de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het lopen. De meeste schoenen zijn aangepast aan de neutrale pronatie, terwijl heel wat mensen hun voeten meer naar buiten of naar binnen plaatsen. Draai jij je voet meer naar buiten? Dan kies je best voor een zool die stevig is aan de buitenzijden.

Wil je meer weten?Volg ons dan via be/road2ny, via Facebook en Instagram @metrobelgie of via Twitter @road2NyCamille - @road2NYMare