Katten zijn net zo slim als honden volgens wetenschappers

Katten zijn net zo slim als honden volgens wetenschappers

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Kyoto liet 49 huiskatten deelnemen aan twee geheugenexperimenten. Bij het eerste kregen ze vier bakjes met eten gepresenteerd. De proefdieren mochten maximaal van twee potjes eten. Vervolgens haalden de onderzoekers ze een kwartier weg uit de kamer, om ze nadien terug te laten keren naar vier lege bakjes. Toen bleek dat ze potjes waarvan ze niet aten, langer bestudeerden.

Het tweede experiment verliep gelijkaardig, al bevatten slechts twee kommetje voedsel. Eentje was leeg en het laatste bevatte een oneetbaar object. Dit keer mochten ze slechts van één schaaltje eten. Na het kwartiertje richtten de poezen hun aandacht vooral op het bakje met het oneetbare voorwerp.

Omdat ze niet voor het eten kozen (een aangename ervaring), concluderen de wetenschappers dat de katten bewuste informatie over de functie en locatie van de potjes hebben opgeroepen en toegepast. Dat bewijst ook dat katten beschikken over episodisch geheugen, waar persoonlijke gebeurtenissen worden opgeslagen.

"Het episodisch geheugen staat in verband met de innerlijk zelfwaarneming. Onze studie suggereert dus dat poezen beschikken over een soort bewustzijn. Een interessante specalutie daarbij is dat katten, net als mensen, genieten van het ophalen van herinneringen", verduidelijkt hoofdauteur Saho Takagi aan BBC News.

Het onderzoeksteam van Takagi haalt daarnaast aan dat katten ook evengoed scoren als honden in mentale testen, zoals reageren op menselijke gezichtsuitdrukkingen en emoties.

"De dieren beter begrijpen kan leiden tot verbeterde relaties tussen mens en kat. Bovendien is het goed mogelijk dat poezen net zo slim zijn als honden, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt", besluit Takagi.