Karel Anthonissen wil bevoegdheid als BBI-directeur terug en dreigt met strafklacht

Karel Anthonissen wil bevoegdheid als BBI-directeur terug en dreigt met strafklacht

De opzijgezette gewestelijk directeur bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Karel Anthonissen wil zijn vroegere bevoegdheden terug, zo stelt hij in een brief aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "Ik overweeg een strafklacht in te dienen. Of ik dat doe, hangt af van de reactie van Van Overtveldt", zegt Anthonissen. Anthonissen werd begin vorig jaar opzijgezet en zijn functie werd overgedragen aan een adviseur-generaal Stijn Van Hove. Hij behield wel zijn titel als gewestelijk directeur, maar mag enkel nog een studie maken over de bestrijding van de fiscale fraude. Die moet dit jaar af zijn, het jaar waarin hij 65 jaar wordt.

De Tijd meldde vandaag dat Anthonissen in een brief aan Van Overtveldt zijn opzijzetting als een misdrijf beschouwt. "Hij heeft het over 'misdrijven tegen de openbare orde, gepleegd door personen die een openbaar mandaat uitoefenen'. 'Eigenlijk gaat het hier over corruptie en misbruik tegen zowel de openbare fiscale orde als tegen mij als leidinggevend ambtenaar', staat in de brief", aldus de krant.

Karel Anthonissen bevestigt dat de brief door zijn advocaat Hugo Coveliers verstuurd is. "Ik vraag mijn bevoegdheid terug, of ik dien klacht in tegen Hans D'Hondt en eventueel Frank Philipsen (zijn oversten, nvdr.). Zij hebben al drie keer de politie op mij afgestuurd. Of ik dat nu doe, hangt van de reactie van Van Overtveldt af", zegt Anthonissen.

bron: Belga