Kans op smeltende sneeuw in de Ardennen komend weekend

Het wordt fris komend weekend. Zo fris dat er zondag in de hoge Ardennen wat smeltende sneeuw kan vallen, meldt het KMI. Pas volgende week woensdag wordt het weer wat zachter. Deze namiddag is het zwaarbewolkt maar overwegend droog. Hier en daar kunnen er wel een paar bescheiden opklaringen voorkomen. De maxima liggen tussen 9 graden op de Ardense hoogten en 13 of 14 graden in het centrum en het westen. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest.

Ook in de avond en komende nacht krijgen we veel wolken maar op wat lokaal gedruppel na blijft het droog. In Hoog-België dalen de temperaturen naar waarden tussen 5 en 8 graden, elders schommelen de minima tussen 9 en 11 graden. De zwakke westen- tot noordwestenwind krimpt naar het zuidwesten. Op het einde van de nacht wordt de wind matig.

Morgen is het zwaarbewolkt. Rond de middag bereikt een storing met buien de kust. Zij breidt zich daarna uit naar de rest van het land. In de loop van de namiddag verschijnen er opklaringen over het noordwesten, maar een bui blijft mogelijk. De maxima liggen tussen 8 graden in de Ardennen en 12 of 13 graden in Vlaanderen. De matige wind ruimt van zuidwest naar noordwest. Aan zee is de wind meestal vrij krachtig.

Morgennacht verlaten de buien ons land richting Luxemburg en Duitsland. De opklaringen spreiden zich verder uit van het noordwesten naar de rest van het land. Over het noordwesten en het westen is er nog kans op een bui, aan zee mogelijk met onweer. De minima schommelen van 0 graden in de Hoge Venen tot 8 graden aan de kust. In het centrum krijgen we minima tussen 3 en 6 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. Aan zee is de noordwestenwind vrij krachtig.

Zaterdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt. Over het westen en het noordwesten verwachten we buien, met vooral in de kuststreek mogelijk ook onweer. In de andere streken is er ook kans op een paar lokale buien, maar blijft het meestal droog. De maxima schommelen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 11 graden in de Kempen. Er waait een overwegend matige wind uit westnoordwest, ruimend naar noord.

Zondag krijgen we meestal veel wolken. Over het zuidoosten en het oosten is er kans op wat regen en in de Hoge Ardennen wat smeltende sneeuw. Elders blijft het overwegend droog. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden. Er waait een kille en strakke noordoostenwind.

bron: Belga