Kans op aanvriezende mist en lokale sneeuwbuien

Kans op aanvriezende mist en lokale sneeuwbuien

Deze namiddag zijn er lokale opklaringen, maar meestal blijft het zwaarbewolkt. Aanvankelijk kan er nog wat lichte sneeuw vallen in het westen en langs de Franse grens, daarna blijft het overal overwegend droog. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen, rond het vriespunt in het centrale deel van het land en +2 graden aan de kust. Deze avond en nacht wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Een paar lichte lokale sneeuwbuitjes zijn mogelijk, maar meestal blijft het droog. Er is gevaar voor aanvriezende mistbanken, evenals voor ijsplekken en verharde sneeuw op de wegen. De minima schommelen van -2 graden over het westen tot -8 graden in de Hoge Venen.

Morgen is er eerst kans op aanvriezende mist. Overdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Het is vaak droog, maar een paar lokale sneeuwbuitjes blijven mogelijk. Over het westen van het land gaat het eerder om buitjes van regen of smeltende sneeuw. De maxima komen uit op -4 graden in de Hoge Ardennen, rond 0 of +1 graad in het centrum en +4 graden aan de kust.

Morgenavond en -nacht blijft het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op een paar plaatselijke sneeuwbuien. Er kan opnieuw aanvriezende mist gevormd worden. De minima dalen naar waarden tussen -2 graden over het westen en -8 graden in de Hoge Venen.

Vrijdagochtend is er kans op lokale nevel of aanvriezende mist. Daarna wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en eerst overwegend droog. In de namiddag neemt de bewolking toe vanaf de kust, gevolgd door lichte regen of motregen. In de Ardennen kan de neerslag tijdelijk vallen als sneeuw of aanvriezende regen. Het wordt duidelijk zachter vanaf het westen met 's avonds temperaturen tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen +2 en +7 graden elders.

Zaterdag verwachten we veel wolken met perioden van lichte regen of motregen. Op de Ardense hoogte beperken lage wolken dikwijls het zicht. Op het einde van de dag valt er meer regen en neemt de wind toe met rukwinden tot 60 of 70 km/u. Het is zacht bij maxima van 3 of 4 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden aan zee.

Zondag wordt het zeer wisselvallig met wellicht ook flink wat wind. In de Ardennen vallen er sneeuwbuien, elders gaat het om buien van regen, smeltende sneeuw of korrelsneeuw. Ook in lagergelegen streken kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. De maxima liggen tussen 0 of -1 graad in de Hoge Ardennen en tussen +1 en +4 graden elders.

bron: Belga