Kalashnikov betreurde creatie van AK-47

Kalashnikov betreurde creatie van AK-47

De Rus Mikhail Kalashnikov is drie weken geleden overleden, hij staat bekend als de ontwerper van een wapen genaamd de 'AK-47'. Het wapen kent wereldwijd een grote verspreiding en dankt zijn populariteit aan de betrouwbaarheid, het gemakkelijke onderhoud en de relatief lage productiekosten.

Brief legt echte gevoelens bloot

Gisteren werden de gevoelens van de overleden Kalashnikov pas duidelijk toen een brief van hem werd gevonden waarin hij zegt dat hij leeft met een ondraaglijke pijn wetende dat zijn wapen wereldwijd gebruikt wordt om mensen te doden.

"De pijn in mijn ziel is ondraaglijk. Ik blijf mijzelf diezelfde onoplosbare vraag stellen: Als mijn aanvalsgeweer het leven neemt van mensen, betekent dat dan dat ik, Mikhail Kalashnikov. . . zoon van een boer en een orthodox-christelijke, verantwoordelijk ben voor de dood van die mensen? Hoe langer ik leef, hoe meer deze vraag rondspookt in mijn hersenen en hoe meer ik me afvraag waarom de Heer de mensheid die duivelse gevoelens van afgunst, hebzucht en agressie heeft geschonken."

Contrast met verleden

De brief staat in schril contrast met verklaringen die Kalashnikov in het verleden heeft gemaakt. Hij had herhaaldelijk in interviews en publieke toespraken beweerd dat hij het wapen had gecreëerd om zijn land te beschermen en dat hij niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor de acties van andere mensen.

"Ik slaap goed. Het zijn de politici die de schuld dragen omdat zij er niet in slagen tot een akkoord te komen en naar geweld grijpen." Vertelde de ontwerper aan The Associated Press in 2007.

Niet de eerste met spijt

Kalashnikov is niet de eerste wapenmaker die zijn schepping betreurde. Robert Oppenheimer, de ontwerper van de atoombom, drukte zijn spijt uit nadat hij zag welke ravage het wapen had aangericht in Hiroshima en Nagasaki. Hij quoteerde een bekende zin uit heilige Hindoegeschriften:

"I am become death, the destroyer of worlds."