Jurk uit 'The Wizard of Oz' brengt 1,5 miljoen dollar op

Jurk uit 'The Wizard of Oz' brengt 1,5 miljoen dollar op

De blauwe jurk die Judy Garland droeg in 'The Wizard of Oz' is tijdens een veiling voor 1,56 miljoen dollar verkocht. Verwacht werd dat de jurk een bedrag tussen 800.000 dollar en 1,2 miljoen dollar zou opleveren.

De blauwe jurk uit 1939 werd geveild bij veilinghuis Bonhams in New York. Drie kopers boden tegen elkaar op om de blauwe jurk van Dorothy in handen te krijgen. Uiteindelijk ging het kostuum voor net geen 1,5 miljoen euro onder de hamer.

Het kostuum is volgens het veilinghuis in goede staat. Wel zijn er wat zweetplekken van actrice Garland te vinden in de kraag. Voor de opnames van 'The Wizard of Oz' werden zo'n dertig verschillende exemplaren van de jurk gemaakt. Vandaag zijn er nog twee stuks bewaard gebleven. Drie jaar geleden werd het andere exemplaar geveild voor net geen half miljoen euro. Dat prijsverschil is te wijten aan de staat en originaliteit van de blauwe jurkjes.

"De jurk van Garland in 'The Wizard of Oz' wordt beschouwd als een tijdloos Hollywoodicoon", aldus Catherine Williamson van veilinghuis Bonhams. Het is echter niet het duurste kledingstuk uit een film dat ooit geveild is. Dat is nog steeds de witte jurk die Marilyn Monroe in 1955 droeg in 'The Seven Year Itch'. Deze bracht 5,6 miljoen dollar op.

 Foto AFP / T. A. Clary