Juncker heeft vertrouwen in akkoord met Turkije

Het is erop of eronder voor de Europese Unie op de top die om 16.00 uur van start gaat. De EU wil in het kader van de vluchtelingencrisis een akkoord met Turkije beklinken en alvast Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Europees president Donald Tusk is gereserveerder: "Ik ben voorzichtig optimistisch, maar eerlijk gezegd meer voorzichtig dan optimistisch". Een van de belangrijkste onderdelen van de Europees-Turkse samenwerking waarover sinds vorige week een principeakkoord bestaat, is dat illegale migranten van de Griekse eilanden terug naar Turkije gestuurd zullen kunnen worden. Voor elke Syriër die wordt teruggestuurd, wil Europa een Syriër hervestigen die zich in een vluchtelingenkamp in Turkije bevindt.

"We zullen (met het akkoord, nvdr.) het Europees recht en de Conventie van Genève respecteren, dat kan ook niet anders", zei Commissievoorzitter Juncker vanmiddag, enkele uren voor de start van de top. Hij trekt zich op aan de mededeling van de secretaris-generaal van de Raad van Europa, de Noor Thorbjorn Jagland, waarin die zich tevreden toont dat de EU zich ertoe engageert elke asielaanvraag individueel te blijven behandelen en niet wil overgaan tot collectieve uitwijzingen of refoulement - het terugsturen van vluchtelingen naar een plaats waar hun bescherming niet gegarandeerd is. "Ik hoop dat deze principes tijdens de onderhandelingen de bovenhand zullen hebben", deelde Jagland vandaag mee.

"Iedereen is het erover eens dat deze crisis een Europese verantwoordelijkheid is en dat een elk-voor-zich-aanpak niet de juiste oplossing is", verklaarde Juncker na een werkvergadering met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. "We zullen een goed resultaat hebben. Natuurlijk kan niemand dat garanderen, maar ik heb er vertrouwen in dat dat zal gebeuren." Ook Schulz heeft vertrouwen in de "goede voorstellen" die op tafel liggen.

Donald Tusk, die straks de top voorzit, toonde zich vanochtend iets gereserveerder. "Alleen als we op een gecoördineerde manier samenwerken en onze koelte bewaren, zullen we succes halen. Ik ben voorzichtig optimistisch, maar eerlijk gezegd meer voorzichtig dan optimistisch."

De Europese leiders werken straks op basis van een nieuwe compromistekst die Tusk gisterenavond heeft voorgesteld. Morgenochtend schuift de Turkse premier Ahmet Davutoglu mee aan tafel.

bron: Belga