Judocoach op non-actief gezet

De judocoach over wie de voorbije dagen verschillende klachten van grensoverschrijdend gedrag in de media zijn verschenen, is door de Vlaamse Judofederatie op non-actief gezet. "In het belang van een sereen en objectief onderzoek is deze maatregel nodig", zegt de federatie in een persbericht. De Vlaamse Judofederatie (VJF) zegt de specifieke problemen binnen de federatie verder te willen aanpakken. "In het verleden zijn verschillende dossiers geopend over verschillende personen, die hebben geleid tot concrete maatregelen en sancties." De federatie kondigt de oprichting aan van een nieuwe onafhankelijke ethische commissie om de meldingen in de media te onderzoeken. Bedoeling is om die al begin volgende week operationeel te hebben.

De commissie krijgt een eigen e-mailadres: ethiek@vjf.be, waarlangs mensen hun verhaal naar de federatie kunnen brengen zonder de officiële klachtenprocedure te volgen. De federatie roept op om de klachten effectief te formuleren. "Dit is uiterst belangrijk om onze strijd tegen deze problematiek effectief aan te pakken." Het e-mailadres zal enkel gebruikt worden door de onafhankelijke commissie.

Met Ann Simons, die de kat de bel aanbond, heeft de VJF een afspraak gepland "om in alle openheid de aangebrachte problematiek te bespreken". De federatie wil met de ex-judoka spreken over de aanpak uit het verleden en in de toekomst. De nieuwe commissie zal ook andere getuigen uitnodigen om de problemen te bespreken. In de komende dagen zullen verdere concrete acties uitgewerkt worden, besluit de judofederatie.

bron: Belga