Jonas Van Genechten zorgt voor derde Belgisch ritzege

Jonas Van Genechten zorgt voor derde Belgisch ritzege

Jonas Van Genechten (IAM) heeft vrijdag de zevende etappe in de 71e Ronde van Spanje gewonnen. Na 158,5 kilometer van Maceda naar Puebla de Sanabria was de 29-jarige Henegouwer de snelste van een omvangrijke groep. De Italiaan Daniele Bennati werd tweede, de Spanjaard Alejandro Valverde derde. Met Philippe Gilbert (4e), Gianni Meersman (7e) en Tosh Van Der Sande (10e) eindigden er nog drie Belgen in de top tien. Van Genechten zorgde met zijn eerste overwinning van het seizoen voor de derde Belgische ritzege in deze Vuelta. Meersman won de tweede en de vijfde rit.

De 28-jarige Colombiaan Darwin Atapuma (BMC) behield de rode leiderstrui. Hij heeft acht seconden voor op Valverde en 1:09 op de Tsjech Leopold König. Ben Hermans is met een vijfde plaats op 2:17 beste Belg. Met 189 renners gingen ze van start in Maceda voor de zevende etappe. Al vroeg in de wedstrijd hield voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski, één dag drager van de rode trui in deze Vuelta, het wegens rugproblemen voor bekeken. De Pool zou niet de enige renner zijn die er onderweg de brui aan gaf. Ook de Italiaan Niccolo Bonifazio en de Estlander Rein Taaramäe zouden het einde niet halen.

Na een nerveuze beginfase vormde zich een kopgroep met zes renners: Johan Le Bon, Davide Villella, Vegard Laengen, Luis Angel Mate en de Belgen Sander Armée en Victor Campenaerts. Aan de voet van de eerste klim van de dag, de Puerto de Allariz, telden ze 1:42 voorsprong op het peloton. Heel hoog zou hun bonus niet oplopen, maximaal 3:50, in het peloton controleerden BMC en Movistar en ook Astana stak een handje toe.

Op 43,5 kilometer van de finish werden de vluchters gegrepen en ging het tempo de hoogte in. Het peloton brak zelfs in stukken en onder meer Tejay Van Garderen en Samuel Sanchez waren op achtervolgen aangewezen. De Spanjaard zou evenwel nog terugkeren, Van Garderen miste de slag. Astana bleef een hoog tempo opleggen en stuurde Dario Cataldo vooruit op 30 kilometer van het einde. De Italiaan kreeg al snel het gezelschap van zijn ploegmaat Luis Leon Sanchez, Gianluca Brambilla, Simon Clarke en Luis Angel Mate. Samen reden ze over de laatste klim, de Alto de Padornelo waarna het nog iets minder dan 20 kilometer in dalende lijn naar de finish ging.

Hun voorsprong zou niet volstaan, al maakten Luis Leon Sanchez en William Clark er wel een spannende strijd van. Pas in de laatste 500 meter werden ze gegrepen, waardoor de sprint, lichtjes hellend, chaotisch verliep. Ook een valpartij, met Alberto Contador als voornaamste slachtoffer, hakte er nog stevig. Er werd gesprint met een beperkt aantal renners en het was Van Genechten die gemakkelijk de maat nam van Bennati, Valverde en Belgisch kampioen Philippe Gilbert.

Zaterdag hebben de klassementsrijders een afspraak op La Camperona. Die col van eerste categorie vormt de finale van een voor het overige vlakke rit van 181,5 kilometer van Villalpando naar Valle de Sabero. La Camporena is 8,5 kilometer lang en gemiddeld 7,4 procent steil. In de laatste 2,5 kilometer komt het stijgingspercentage echter niet meer onder de 17 procent, met pieken tot 28 procent.

bron: Belga