Joe Biden: "We hebben genoeg staten veroverd om te winnen"

Joe Biden: "We hebben genoeg staten veroverd om te winnen"

"Nu, na een lange nacht van tellen is het duidelijk dat wij in genoeg staten winnen om de 270 stemmen in het Electoral College te bereiken die nodig zijn om het presidentschap te winnen", zei de vroegere adjunct van Barack Obama vanuit zijn thuisstaat Delaware.

"Elke stem telt"

Biden insisteerde dat "elke stem dient geteld" en dat "niemand gewoonweg een overwinning naar zich toe kan trekken door verklaringen af te leggen". Daarmee verwees hij zonder veel omwegen naar zijn tegenstander Donald Trump. De Democraat zei ook dat Amerika de diepe verdeeldheid moet overwinnen. "Om vooruitgang te boeken moeten wij ophouden onze tegenstrevers als vijanden te behandelen, aldus Biden. Hij voegde eraan toe als Democraat campagne te hebben gevoerd. "Maar ik zal als een president regeren", "het presidentschap is een ambt dat de natie vertegenwoordigt".

Michigan voor Biden

Alle stemmen zijn weliswaar nog niet geteld, maar Biden zou alleszins de verkiezingen in de staat Michigan gewonnen hebben. Zo luidde woensdagavond een prognose van nieuwszenders CNN en Fox News, en ook van het NBC News. Bij 97% van de stemmen geteld is de vroegere adjunct van Barack Obama goed voor 49,8% van de stemmen, tegen 48,6% voor de Republikeinse president Donald Trump, aldus CNN en NBC.

Trump stapt naar de rechter

Het is nu nog wachten op de resultaten van vijf staten, Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Arizona en Nevada. In die laatste staat leidt Biden met minder dan 8.000 stemmen, in Georgia heeft Trump nu 68.000 stemmen meer dan zijn rivaal. Eén ding is zeker: Turmp legt zich niet zomaar neer bij de feiten. Samen met zijn team trok hij in de swing states Georgia, Pennsylvania en Michigan al naar de rechter. Dat heeft te maken met de poststemmen, die volgens Trump en zijn aanhangers te laat binnenkwamen. Of hij al dan niet gelijk krijgt, is nog niet duidelijk.