Je kan binnenkort je selfie naar Mars sturen voor minder dan één euro

Je kan binnenkort je selfie naar Mars sturen voor minder dan één euro

'Time Capsule to Mars' is een vzw die als doel heeft om drie tijdscapsules naar Mars te sturen. Het project gaat uit van 'Students for the Exploration and Development of Space' (SEDS), een studentenorganisatie met afdelingen in 30 landen over heel de wereld. Zij willen de drie tijdscapsules naar Mars sturen zodat die worden teruggevonden wanneer de mensheid de rode planeet koloniseert.

De drie tijdscapsules zullen kleine kubusjes zijn die harde schijven met gecodeerde data zullen bevatten. Mensen van alle hoeken van de wereld krijgen de kans om hun persoonlijke boodschap te uploaden voor een kleine donatie. Een fotootje uploaden naar de tijdscapsule zou 99 dollarcent (0,71 euro) kosten. Het project wil zo 25 miljoen dollar (18 miljoen euro) inzamelen via crowdfunding. Als ze er in slagen zou het de eerste keer zijn dat een privé-initiatief iets naar Mars stuurt.

Het project, dat dus georganiseerd wordt door studenten, zal een nieuwe manier gebruiken om door de ruimte te vliegen. Studenten van de Massachusetts Institute of Technology werken aan een nieuw voortstuwingssysteem dat ze 'ion electrospray' noemen. Het idee erachter is dat de satellieten die de tijdscapsules dragen door middel van een elektrisch veld en het vacuüm in de ruimte ionen uitstoten waardoor het ruimtetuig constant versnelt. Als ze duizend van die stuwraketjes op een satelliet monteren zal die sneller gaan dan eender welk ruimtetuig zonder al te veel brandstof te verbruiken.

Het ruimtetuig zal geen systeem hebben om te remmen wanneer het afdaalt naar Mars. Daarom zullen de harde schijven uit wolfraam gemaakt worden, een materiaal dat de crash kan overleven.

SEDS zal alle details over de lancering in het midden van mei bekend maken. Vanaf dan kunnen mensen ruimte kopen op de harde schijven in de tijdscapsules. Tot dan kunnen mensen hier doneren aan het project.