Japan, Senegal en Colombia willen donderdag naar achtste finales

Japan, Senegal en Colombia willen donderdag naar achtste finales

Donderdagnamiddag valt het doek in groep H op het WK voetbal. Japan, Senegal (beide 4 punten) en Colombia (3) kampen nog om twee tickets voor de achtste finales, Polen (0) is uitgeschakeld. Senegal en Colombia geven elkaar in Samara partij, Japan speelt in Volgograd tegen Polen. Japan heeft genoeg aan een gelijkspel en kan ook bij een nederlaag nog doorgaan. Het moet dan hopen dat Senegal en Colombia niet gelijkspelen en is bij Colombiaanse winst van het doelsaldo of het fair-play-klassement afhankelijk. Senegal heeft eveneens aan een punt genoeg. Voor Colombia volstaat dat alleen als Japan verliest.

Na 2002 en 2010 kan Japan zich een derde keer bij de laatste zestien scharen op een WK. Kapitein Makoto Hasebe wil dat doen in stijl, met een zege tegen de Polen. "We zijn geen team dat voor een punt speelt. We moeten winnen, niet rekenen."

Ondanks de uitschakeling wil Polen zijn vel duur verkopen. "De wedstrijd tegen Japan is belangrijk voor ons. We willen weer het voetbal tonen dat ons op dit WK gebracht heeft", zegt sterspeler Robert Lewandowski. "De voorbije jaren hebben we onze fans veel vreugde kunnen schenken, hier deden we dat helemaal niet. Het is een grote teleurstelling en we zoeken eerherstel. We willen tonen dat we onze plaats hier verdienden, bewijzen dat we niet zomaar toevallig op dit WK terechtgekomen zijn." Lewandowski scoorde in zijn 17 jongste interlands 21 keer, maar in Rusland vond de spits van Bayern München de weg naar het doel nog niet.

Senegal rekent vooral op Liverpool-aanvaller Sadio Mané voor een herhaling van 2002, toen de "Leeuwen van Terenga" het tot de kwartfinales schopten. Bondscoach Aliou Cissé hoopt alvast op een beter prestatie dan tegen Japan (2-2). "We moeten agressiever zijn, accurater en meer geconcentreerd. De bal beter bijhouden ook."

De Colombianen zijn op hun hoede. "We zullen intelligent moeten spelen", vertelt Juan Cuadrado, die de 3-0 eindstand op het bord zette tegen Polen. "We weten dat Senegal heel goede spelers heeft. Ze zijn snel en sterk. Onze coaches zullen Senegal goed analyseren, zodat we hun zwakke punten kunnen uitbuiten." Op het vorige WK bereikte Colombia voor het eerst de kwartfinales.

In de achtste finales krijgen de eerste twee van de groep een tegenstander uit groep G voorgeschoteld. Engeland en België eindigen daarin op de eerste twee plaatsen, donderdagavond in Kalingrad maken ze uit in welke volgorde ze dat doen.

bron: Belga