Januari was te koud maar ook te zonnig

Januari was te koud maar ook te zonnig

De maand januari was iets te koud. De gemiddelde maandtemperatuur bedroeg vorige maand 1,1 graden, terwijl de norm op 3,3 graden ligt. Toch was het ook veel zonniger dan normaal. Tijdens de eerste maand van 2017 konden we rekenen op 82 uur 57 minuten zon, dat is meer dan 20 uur meer dan de norm, zo bleek gisteren uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. De eerste 31 dagen van het nieuwe jaar waren best koud, leren de cijfers van het KMI ons. In die mate dat het van 2010 geleden is dat het nog zo koud was in België. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur 0,1 graden. Op 22 en 23 januari zakte de temperatuur op de thermometer tot -17.2 graden in respectievelijk Elsenborn en Givry. Op 28 januari steeg het kwik dan weer tot 12,2 graden in Begijnendijk.

Hoewel het kouder was, scheen de zon wel vaker in januari. Tijdens de eerste maand van het nieuwe jaar scheen de zon in totaal 82 uur en 57 minuten, een "abnormaal hoge duur", zegt het KMI, want de norm ligt op 58 uur 34 minuten. Hierdoor lag het aantal zwaar bewolkte dagen met 15 ver onder de norm van 20,3 dagen.

Het begin van 2017 telde ook meer stormdagen - 5 tegenover de norm van 3,1. Zo werd België onder meer geconfronteerd met de storm Dieter. Het aantal neerslagdagen lag wel op een normaal niveau. Wel bestond de neerslag gedurende 16 dagen geheel of gedeeltelijk uit sneeuw. In Mont-Rigi (Weismes) bleef de sneeuw bijna de hele maand liggen. Op 15 januari was het sneeuwtapijt met 47,5 cm op het dikste niveau.

bron: Belga