Italiaans dorpje doet er alles aan om sterven te voorkomen

Italiaans dorpje doet er alles aan om sterven te voorkomen

"Een menselijk leven is van nature waardevol, maar hier telt de sociale waarde ook zeer sterk door aangezien elk overlijden een stap is naar het einde van ons dorp", aldus burgemeester Davide Zicchinella aan AFP.

Over een periode van 15 jaar daalde het inwonersaantal van 1.000 naar slechts 500. Dat zette Zacchinella aan tot aanmoedigen van regelmatige medische testen voor de oudere bewoners, in de hoop dat het onvermijdelijke een tijdje wordt uitgesteld.

Calabrië is een van de armste provincies van Italië. "Onze regio valt te vergelijken met onderontwikkelde landen als Hongarije of Bulgarije ... Toch is Sellia er in geslaagd om geld van de Europese Unie te krijgen om een verlaten school te transformeren tot een kliniek", zegt Zacchinella. Zo moeten patiënten niet langer maanden wachten en kilometers reizen om een arts te kunnen raadplegen.

Bovendien zijn de doktersafspraken gratis voor mensen die niet kunnen betalen. Daarnaast heeft de burgemeester een nieuwe belasting ingevoerd voor de gezondheidszorg. Iedereen moet 30 euro betalen, tenzij ze kunnen aantonen dat ze medisch gecontroleerd zijn. Sinds augustus heeft de helft van het dorp zich al ingeschreven voor een check-up.

Als kers op de taart organiseert de gemeente een dansklas en een busdienst naar thermen die moeten helpen met pijnklachten en ademhalingsproblemen.

Avonturenpark

Het tegengaan van sterfte is niet de enige maatregel die Zicchinella treft om zijn dorp staande te houden. Hij heeft ook 1,5 miljoen euro van de EU gekregen om nieuwe bewoners en toeristen aan te trekken.

Zo wordt een oude varkensboerderij omgebouwd naar een avonturenpark. Een leegstaande kleuterschool ruimt dan weer plaats voor een jeugdhotel en twee B&B's zijn klaar voor de komende lente, in de hoop dat jonge reizigers een bezoekje brengen aan het dorp.

"We willen deze plek, waar mensen wachten om de pijp aan Maarten te geven, omtoveren tot een dorp vol adrenaline. Daarnaast hopen we een nationale leider te zijn in avontuurlijke sporten", besluit Zicchinella.

De plannen van de burgemeester lijken al een positief effect te hebben. Veel van de verlaten huizen in Sellia worden momenteel opgeknapt dankzij investeerders uit het noorden.