Israëlische troepen doden Palestijnse verdachte van moord op rabbijn

Israëlische troepen doden Palestijnse verdachte van moord op rabbijn

De Israëlische veiligheidstroepen hebben bij een inval vandaag in de vroege ochtend de Palestijnse man gedood die volgens hen een Israëlische kolonist doodde. De 35-jarige rabbijn Raziel Shevach werd op 9 januari gedood toen hij met zijn auto in de buurt van de tot voor kort illegale voorpost Havat Gilad reed, waar hij woonde. Dat leidde tot een wekenlange klopjacht op de 26-jarige Ahmad Nasr Jarrar, die volgens Israël achter de moord zat.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat hij bij een inval vroeg in de ochtend op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten. Na de inval braken er onlusten uit tussen tientallen Palestijnen en de Israëlische troepen. Twee Palestijnen liepen verwondingen op door rubberkogels, en zeven anderen raakten gekwetst door het inademen van traangas.

Volgens het Israëlische leger kwam Jarrar met een automatisch geweer tevoorschijn uit het omsingelde gebouw waar hij zich bevond, en werd hij daarop doodgeschoten.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman stelde in een reactie dat het "slechts een kwestie van tijd" was, vooraleer het hoofd van de cel die rabbijn Raziel Shevach vermoordde werd getroffen".

Door de dood van Shevach besloot de Israëlische regering om Havat Gilad te legaliseren als kolonie. Volgens het internationaal recht zijn alle Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever echter illegaal.

bron: Belga