Israël reageert terughoudend op Amerikaanse kritiek op nederzettingen

Israël reageert terughoudend op Amerikaanse kritiek op nederzettingen

Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, reageert vandaag met terughoudendheid op de voorzichtige kritiek die Washington geuit had op de Israëlische nederzettingenpolitiek. "Ik zou dit niet als een ommekeer in het beleid van de Amerikaanse regering kwalificeren, maar het onderwerp staat zeker op de agenda", zo heeft hij op de Israëlische radio verklaard. Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu wil voorlopig niet reageren. Het Witte Huis had zich gisteren, voor het eerst onder president Trump, enigszins verrassend gedistantieerd van de bouw van nieuwe Israëlische woningen op Palestijns grondgebied. Een woordvoerder stelde dat het nederzettingenbeleid "mogelijk niet bevorderlijk is" voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

De ambassadeur benadrukte dat het onderwerp zeker aan bod zal komen bij het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis op 15 februari. "We zullen het niet altijd over alles eens zijn", aldus Danon.

Sinds de eedaflegging van Trump op 20 januari heeft Israël de bouw van meer dan 6.000 woningen aangekondigd op de Westelijke Jordaanover en Oost-Jeruzalem, twee gebieden die door Israël worden bezet.

bron: Belga