Iran roept Europa op geen maritieme missie te sturen naar Perzische Golf

Iran roept Europa op geen maritieme missie te sturen naar Perzische Golf

Europa moet twee keer nadenken voor het een maritieme veiligheidsmissie stuurt naar de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke zeestraat in de Perzische Golf. Dat heeft de Iraans president Hassan Rohani gezegd. Teheran koppelt zo het dossier van het nucleair akkoord met Iran aan de spanningen in de Golf. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn zondag alle partijen die betrokken zijn bij het nucleair akkoord met Iran bijeengekomen voor een nieuwe vergadering. Topdiplomaten van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en Iran bespreken hoe het verder moet met het akkoord in het licht van de recente inbreuken door Teheran.

De pogingen om het nucleaire akkoord te redden, worden bemoeilijkt door de escalerende spanningen tussen Londen en Teheran, die ontstonden toen een Iraanse tanker voor de kust van Gibraltar in beslag werd genomen en Iran daarop in de Straat van Hormuz beslag legde op een olietanker die onder Britse vlag vaart. Het nucleaire akkoord wil voorkomen dat Iran een atoomwapen ontwikkelt, in ruil voor een verlichting van de economische sancties tegen het land.

Teheran geeft voor de start van de onderhandelingen in Wenen een schot voor de boeg. "De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf zou de situatie niet veiliger maken maar net meer spanningen veroorzaken", benadrukte Rohani. "Iran verwacht dat alle EU-staten deze provocerende voorstellen niet steunen."

De Verenigde Staten stapten vorig jaar uit het akkoord en begonnen weer beperkingen op te leggen op de handel met Iran. Als reactie begon Iran zijn uranium te verrijken tot een hoger percentage dan afgesproken in het akkoord.

bron: Belga